Khamis, 29 Julai 2010

Dua Tindakan Wajib Pakatan Apabila Merampas Putrajaya!

Semakin hari semakin lantang Pakatan Haram menunjukkan belang untuk memastikan kepentingan mereka dikukuhkan untuk memperoleh sokongan kaum Cina. Semua ini dilakukan sebagai langkah persediaan untuk memastikan kerusi mereka adalah yang terbanyak di dalam Dewan Rakyat dalam Pilihanraya Umum Ke-13.

Bagi PKR, menguasai Putrajaya adalah amat penting kerana ketika itu sudah pasti idola yang mereka taksubi, Anwar Ibrahim akan diangkat sebagai Perdana Menteri. Bagi DAP pula, niat menguasai Putrajaya tidak lain dan tidak bukan adalah untuk merealisasikan hasrat kaum mereka yang tertunda untuk menguasai politik Malaysia setelah sekian lama menguasai ekonomi negara tanpa halangan. Manakala PAS pula kepingin untuk meletakkan Haji Hadi dan Nik Aziz sebagai Menteri dalam kabinet Persekutuan. Maklumlah, dulu PAS tidak puas dengan kuasa yang dapat ketika menyertai BN sehingga menyebabkan mereka memberontak lalu keluar dari BN. Semuanya adalah kerana kuasa.

Kuasa yang bakal mereka peroleh itu akan direncanakan mengikut acuan mereka. Bagi penulis, berdasarkan kepada situasi semasa, terdapat dua langkah wajib yang akan diambil oleh Pakatan Haram selain dari meliberalkan segala sistem di negara ini apabila mereka berkuasa kelak iaitu:

1. Halau Rakyat Miskin di Bandar

Penulis melihat, langkah ini akan dilaksanakan demi untuk menjaga imej DAP dan PKR yang terdiri daripada golongan kaya dan elit. Bagi mereka, orang miskin tidak layak untuk tinggal di bandar sebab orang miskin ini pengotor, tidak beradab dan mencemarkan pemandangan. Sudah pasti mereka akan mencipta alasan untuk menghalau rakyat miskin yang tinggal di bandar dengan memberikan cadangan-cadangan yang licik.

Salah satu cadangan utama ialah apa yang telah mereka cadangkan di Pulau Pinang sekarang ini iaitu melarang pembinaan rumah kos rendah di bahagian pulau (sini, sini dan sini). Cadangan yang diutarakan oleh ADUN PKR Pantai Jerjak, Sim Tze Tzin ini mengesahkan lagi tindakan halus DAP untuk menghalau orang Melayu di bahagian pulau Pulau Pinang.

Jika selama ini kita lihat bagaimana UMNO ketika pemerintahan BN masih mampu untuk menegur Koh Tsu Koon dengan mengawal pembangunan tanah dan perumahan di bahagian pulau Pulau Pinang tetapi hari ini DAP telah berkuasa sepenuhnya di Pulau Pinang. Lim Guan Eng bermaharajalela untuk melakukan apa saja. Kawasan-kawasan Melayu dipecahkan undi dengan membina banyak perumahan mewah yang tidak mampu dibeli oleh orang miskin dan Melayu.

Lim Guan Eng berani untuk berbuat sesuka hati disebabkan kerusi bukan Melayu lebih ramai dari kerusi Melayu di dalam kerajaan pimpinannya. Pakatan Haram Pulau Pinang terdiri daripada DAP dengan 19 kerusi, PKR dengan 9 kerusi dan PAS dengan 1 kerusi. Daripada 29 kerusi berkenaan, hanya ada 4 orang Melayu di dalamnya.

Ini bermakna, jika sebarang undian dibuat di kalangan mereka dalam sebarang perkara termasuk hal ehwal orang Melayu, maka sudah pasti 4 wakil rakyat Melayu (3 PKR, 1 PAS) ini terpaksa untuk mengikut saja. Yalah, 25 lawan 4, apa boleh buat?

Semalang-malang orang miskin Pulau Pinang, malang lagi Melayu Pulau Pinang.

2. Hak Istimewa Melayu Dimansuh Serta Merta

Satu lagi perkara yang akan dibuat Pakatan Haram apabila mereka menguasai Putrajaya ialah dengan menghapuskan Hak Istimewa Orang Melayu (HIOM). Bagi Pakatan Haram, HIOM ini merupakan satu halangan kepada Malaysia untuk menjadi negara maju. Bagi mereka, Malaysia akan hebat macam Amerika Syarikat jika HIOM dimansuhkan. Tidak perlu ada HIOM kerana orang Melayu semua kaya-kaya, hidup mewah dan semua belajar sampai ke universiti macam mereka.

Lihat saja bagaimana tanpa gentar Ahli Parlimen DAP PJ Utara, Tony Pua mengemukakan cadangan celaka untuk memansuhkan diskaun Bumiputera untuk pembelian hartanah dan rumah di Selangor (sini). Bagi penulis, adalah amat malang dan lebih celaka lagi apabila cadangan ini disokong oleh seorang Menteri Besar Melayu Islam (sini).

Khalid Ibrahim telah benar-benar menjadi boneka DAP macam Nizar dulu. Tidakkah Khalid ternampak bagaimana cadangan Tony Pua itu walaupun untuk pembelian hartanah (terutamanya tanah) dan rumah mewah namun ia akan memberi kesan yang amat dalam kepada orang Melayu?

Mari kita lihat dalam skop yang lebih besar iaitu pembinaan kawasan perumahan berbanding dengan pembelian rumah yang telah siap. Jika kontraktor Melayu yang selama ini dibantu dengan pemberian diskaun untuk membeli tanah misalnya untuk membangunkan kawasan perumahan, mereka tetap juga terpaksa untuk membeli barangan mentah seperti paku, simen, pasir, konkrit dan lain-lain melalui kontraktor bukan Melayu pada harga pasaran. Sebahagian dari keuntungan mereka itu (yang diperoleh dengan adanya diskaun tadi) dipulangkan kembali untuk pembangunan Islam dengan pembayaran Zakat Perniagaan.

Tetapi sekirannya cadangan Pakatan Haram ini dilaksanakan, maka kontraktor Melayu kini perlu bersaing dengan kontraktor bukan Melayu pada harga yang sama untuk membeli tanah. Bagi Khalid Ibrahim, ia adil. Namun yang tidak ternampak oleh Khalid ialah kontraktor Bukan Melayu akan mendapat lebih peluang kerana mereka awal-awal lagi boleh “kautim” untuk mendapat harga rendah untuk barangan mentah. Bukankah jaringan barangan keperluan untuk pembinaan dikuasai oleh mereka?

Maka ketika bidaan untuk membeli tanah, kontraktor Bukan Melayu pasti akan berjaya kerana mereka mampu menawarkan pada harga yang tinggi. Kerajaan Khalid sudah pasti akan mengurniakan tanah untuk pembangunan kepada kontraktor yang berjaya menawarkan harga tinggi. Yang penting ekonomi, yang lain-lain Khalid tidak fikirkan. Dan ketika itu, merempatlah kontraktor Melayu sebagaimana yang berlaku kepada pengusaha-pengusaha pasir Melayu Selangor.

Tambahan lagi, kontraktor Bukan Melayu tidak akan berminat untuk membina pembangunan-pambangunan yang memberikan pulangan yang ciput seperti rumah kos rendah. Mereka sudah pasti akan melaksanakan pembangunan perumahan dan kedai-kedai besar yang tidak termampu untuk dibeli oleh orang Melayu. Dan ketika itu, episod di Pulau Pinang akan berlaku pula di Selangor apabila orang Melayu akan dihalau secara beransur-ansur.

7% diskaun untuk Melayu/Bumiputera mungkin ciput kepada Khalid, Anwar, DAP dan PAS. Tetapi nilai itu amat besar nilainya kepada orang Melayu lain. Ya, Melayu lain yang tidak menyokong Pakatan Haram termasuk Melayu atas pagar, tidak mengundi, belum mengundi dan yang lebih penting, generasi Melayu akan datang.

Mengapa Khalid begitu dungu untuk memikirkan rantaian kesan dari pandangan jahat ini? Idea siapakah yang mahu menjahanamkan Melayu ini sebenarnya? Bagi penulis, tiada orang lain lagi, siapa lagi kalau bukan penasihat ekonomi negeri Selangor sendiri?

Nota kaki:
Dulu, minta buka UiTM kepada bukan Melayu, Khalid sokong. Kini, hapus diskaun Melayu 7% pun Khalid sokong. Apa lagi cadangan yang menjahanamkan Melayu yang akan disokong Khalid selepas ini?

Tiada ulasan:

Catat Komen

Komen puas-puas agar anda berpuas hati! Pastikan anda betul-betul puas hati!