Selasa, 23 November 2010

Sah! Anwar campurtangan dalam pemilihan PKR untuk menyusun orang-orang kesayangannya.


Semua orang yang celik politik tidak kira sama ada yang menyokong BN atau Pakatan Haram mengetahui pemilihan PKR yang telah selesai Ahad lalu merupakan suatu medan yang dicipta Anwar bagi mengabsahkan orang-orang yang disayanginya untuk berada di saf kepimpinan PKR agar beliau mudah mengarah dan menjadi diktator.

Pelbagai cara yang digunakan Anwar untuk menghalalkan tindakan berkenaan bagi memastikan orang-orang pilihannya terutama sekali Azmin dan anaknya, Nurul Izzah, menang tanpa tercabar.

Menariknya, campur tangan dan salahguna kuasa yang dilakukan oleh Anwar bukan didedahkan oleh orang-orang UMNO atau BN tetapi ianya dibongkar sendiri oleh ahli-ahli PKR. Apa yang lebih gempar lagi, calon yang bertanding sendiri membangkitkan perkara berkenaan!

Terbaru, calon Ketua AMK, Badrul Hisham Shaharin menyatakan dengan jelas bahawa Anwar ada campurtangan dengan serius dalam pemilihan PKR ini. Adakah Badrul juga telah dibeli oleh UMNO apabila beliau mengeluarkan kenyataan berkenaan? Nilai-nilaikanlah sendiri.

Terbukti Anwar buat PKR tu macam mak bapak dia punya. Tapi yang herannya, masih ada pengikut yang bodoh macam lembu sanjung beliau seumpama Ayah Pin.

Alahai PKR.... lantak koranglah.....Ada campurtangan serius Anwar oleh Malaysiakini

Satu laporan 'kepincangan' pemilihan PKR, antaranya mendakwa terdapat "campurtangan serius" Datuk Seri Anwar Ibrahim kini tersebar di internet.

Menurut laporan yang disediakan oleh calon ketua Pemuda PKR (AMK) Badrul Hisham Shaharin bertarikh 18 November itu, Ketua PKR cabang Kota Marudu - disebut sebagai "Dr Jurin" - melaporkan bahawa Anwar 'mengarahkannya' memberikan sokongan dan menolak calon tertentu.
Menurut laporan kepada Presiden Datuk Seri Wan Azizah Ismail itu, Anwar menghubungi sendiri Dr Jurin bagi tujuan itu.

"Di cabang tersebut juga proses pengundian telah mengambil sukarelawan JPP (Jawatankuaswa Pemilihan Pusat) dari AJK (ahli jawatankuasa) cabang yang jelas memihak dan 'mengarahkan' undi ketika proses berlansung," laporan sepuluh perkara itu dipetik.


Dalam laporan itu, Badrul yang lebih dikenali sebagai Chegubard juga mendakwa, terdapat "usaha jahat" menggunakan laman sosial dan SMS untuk memfitnahnya dan "teman-teman".
Anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR itu mendakwa, bekas ketua AMK Pulau Pinang Amizuddin Ahmat sendiri mendapat mendapat panggilan telefon dari "seorang yang dikenali orang Shamsul" yang menuduhnya membeli undi dengan harga RM30 satu undi di Sabah dan Sarawak.

Badrul Hisham ketika dihubungi mengakui ia salinan surat sebenar yang ditulisnya tetapi ia bukan aduan pertama.
Bagaimanapun, katanya, surat itu seharusnya tidak didedah pada umum.

Difahamkan, Badrul Hisham tewas kepada penyandang kerusi ketua AMK Shamsul Iskandar Md Akin dalam pemilihan sayap itu yang berakhir semalam.
Keputusan rasmi pemilihan akan diumumkan dalam kongresnya hujung minggu ini.

Sementara itu, perkara lain yang diadukan kepada Wan Azizah antaranya:
 • Berlaku penolakan anggota JPP yang dicadangkan secara tidak munasabah, sebaliknya menerima anggota jawatankuasa itu yang "tua dan terketar-ketar" serta "buta IT".
 • Berlaku pertukaran pencalonan seperti di Tampin apabila pengkalan data parti meletakkan nama Shamsul Iskandar sedangkan menurutnya cabang itu sahih mencalonkannya (Badrul Hisham).
 • Jumlah undi melebihi daripada jumlah keluar mengundi yang dicatat pada buku daftar mengundi. Perkara itu didakwa berlaku di beberapa tempat, antaranya Kubang Pasu yang mana kehadiran anggota didakwa sekitar 70 orang tetapi kertas undi pula hampir 200 di dalam kotak.
 • Jumlah kehadiran pengundi meragukan di beberapa tempat. Laporan itu mendakwa, berdasarkan makluman anggota setempat, di Sandakan dan Libaran, paling tinggi kehadiran hanya sekitar 200 orang tetapi jumlah pengundi sehingga 900 orang.
 • Terdapat keputusan undi "yang pelik" dalam laman web parti yang tidak konsisten. Laporan itu mendakwa ada jumlah undi yang "berubah ditengah-tengah minggu".
 • Di cabang Beluran, ketua AMK cabang itu melaporkan pusat pengundian ditutup awal setengah jam, menyebabkan terdapat anggota AMK gagal mengundi.
Sementara itu, Badrul Hisham yang juga ketua PKR Rembau turut meminta pemilihan di tempatnya sendiri dibatalkan dan dibuat semula kerana dakwaan wujudnya pengundi hanti.

"Satu penyiasatan terbuka perlu diadakan segera mengenai kepincangan yang berlaku," tulis Badrul Hisham di bahagian akhir laporan empat mukasurat itu.

"Saya masih berpegang teguh dengan disiplin parti menggunakan seluruh saluran dalaman parti. Namun saya semakin diasak ke dinding. Saya selaku anggota Parti Keadilan Rakyat mohon keadilan."

2 ulasan:

 1. ALJUBURI
  PKR memang la Anuar punya..so sker hati mak bapak dia la nak wat cmner pon, nk wujudkan satu post yg tak boleh ada pertandingan..contoh: Penasihat Parti PKR ..ini baru demokrasi betol punya..korang BN manatau...

  BalasPadam
 2. Sape si badigol tuh?? Ooo, rupe2nye anak sedara ipar anuaawww. Tak kemana si badigol tuh, duduk bawah ketiak anuuawww je juga nnt. Kah.. kah.. kah...

  BalasPadam

Komen puas-puas agar anda berpuas hati! Pastikan anda betul-betul puas hati!